
سلامت بدن در تغذیه سالم
به گزارش فاطمه احمدوند:// مطمئناً همه ما تا حدودی میدانیم که خوردن چه غذاهایی برای سلامتی ما مفید است و چه غذاهایی ممکن است به بدن ما آسیب برساند و چگونه میتوانیم تغذیه سالم داشته باشیم؛ همانطور که درباره ضرر و زیان خیلی از چیزهای دیگر در زندگی اطلاعات داریم.
با این حال، اطلاعاتی که ما داریم عموماً کافی نیستند چراکه اگر به اعماقِ این ضرر و زیانها برویم، فستفودیها کمترین سهم بازار را در جهان به خودشان اختصاص میدادند یا چیپس و پفک به عنوان کمترین کالایی شناخته میشد که در فروشگاهها به فروش میرسد.
من میدانم که با خوردن روزانه یک سیب میتوانم از بیماریهای مختلفی مثل سرماخوردگی یا سرطان جلوگیری کنم. با این حال، هر روز بعد از ظهر تصمیم میگیرم که چیپسی را باز کرده و از طعم ترد و خوشمزه آن لذت ببرم.
بیماریهای قلبی یکی از دلایل اصلی مرگومیر در بزرگسالان به شمار میآیند و بسیاری از اشخاص در ایران نیز با انواع بیماریهای قلبی عروقی دستوپنجه نرم میکنند. برای اینکه بتوانید از فشار خون بالا و انواع مشکلات قلبی پیشگیری کنید، باید فعالیت بدنی خود را افزایش دهید و برنامه تغذیهای سالمی داشته باشید.
در ادامه به چند غذای سالم اشاره میکنیم که خوردن و رعایت آن در برنامه غذایی میتواند به سلامت قلبتان کمک کند:
• خوردن مقدار زیادی از سبزیجات، میوهها و غلات کامل
• انتخاب محصولات لبنی بدون چربی یا کمچرب، ماهی، لوبیا، آجیل و روغنهای گیاهی
• محدود کردن مصرف گوشتها و لبنیات پرچرب
• محدود کردن نوشیدنیها و مواد غذایی حاوی قند اضافه
• محدود کردن مصرف سدیم به کمتر از ۲۳۰۰ میلیگرم در روز
• افزایش مصرف پتاسیم، منیزیم و کلسیم
• مصرف غذاهای پرفیبر برای حفظ سلامتی
خوردن غذاهایی که حاوی آنتی اکسیدان باشد، میتواند خطر ابتلا به سرطان را در افراد کاهش دهد. رادیکالهای آزاد بسیار زیادی وجود دارد که خطر ابتلا به سرطان را افزایش میدهد اما آنتیاکسیدانها میتوانند به حذف سلولهای سرطان کمک کنند.
بسیاری از فتوکمیکالهای موجود در میوهها، سبزیجات، آجیل و حبوبات بهعنوان آنتیاکسیدان عمل میکنند؛ فتوکمیکالهایی مثل بتا کاروتن، لیکوپن و ویتامینهای C، A و E. مواد غذاییای که سرشار از آنتیاکسیدان هستند، عبارتاند از:
• انواع توتها مانند توت زغالاخته و تمشک
• سبزیهای تیره و برگدار
• کدو تنبل و هویج
• آجیل
جدا از این موضوع، خطر ابتلای سرطان در اشخاصی که اضافه وزن دارند، از اشخاصی که وزن متعادلی دارند، بیشتر است. به همین خاطر هم پیشنهاد میکنیم که با داشتن تغذیه سالم و انجام برنامههای ورزشی، وزن متوسط خودتان را حفظ کنید.
تحقیقات انجام شده در سال ۲۰۱۶ میدهد که برنامه غذاییای که بار گلیسیمی بالایی داشته باشد، میتواند باعث افزایش علائم افسردگی و خستگی در افراد شود. عموماً در چنین برنامههای غذاییای، نوشابه، کیک، نان سفید و بیسکوییت مصرف زیادی دارد.
روده بزرگ از باکتریهای طبیعیای ساخته شده که نقش مهمی در متابولیسم و هضم غذا دارد. سویههای خاصی از این باکتریها، ویتامینهای B و K را تولید میکنند که برای روده بسیار مفید است و میتواند به حذف ویروسهای مضر کمک کند.
داشتن یک رژیم غذایی سرشار از فیبر و مصرف سبزیجات، میوهها، حبوبات و غلات کامل ترکیبی از پریبیوتیکها و پروبیوتیکها را فراهم میکند که میتواند خطرِ التهاب روده را کاهش و به رشد باکتریهای مفید در روده کمک کند.